Psihologia femeilor și considerații pentru antrenorii sportivelor

Autor: Diana Coltofean
Publicat pe 13 Februarie 2018 la 09:20

Mai mult de 99% din codificarea genetică masculină și feminină este aceeași. Dar acea mică diferență procentuală influențează fiecare celulă din corpul nostru – de la nervi care înregistrează plăcere și durere, până la neuronii care transmit gânduri, emoții, sentimente și percepții.

Diferențele între a antrena sportivi de sex masculin și sex feminin au fost mult dezbătute de-a lungul timpului și mulți antrenori, din cauza faptului că nu au înțeles „ce doresc femeile” au preferat să nu se complice și să antreneze bărbați. Pe de altă parte, există și antrenori care nu țin cont de aceste diferențe și tratează la fel sportivii, indiferent de sex, putând astfel afecta pregătirea și perfomanțele sportivelor.

Astfel de atitudini nu au ajutat la dezvoltarea fotbalului feminin. Mai mult, aceste atitudini au contribuit la crearea unor stereotipuri care au scăzut șansele sportivelor de a avea acces la antrenorat de calitate.

În cartea sa „The Female Brain”, Louann Brizendine explică cum se manifestă diferențele între creierul feminin și cel masculin:
• Creierul feminin are un nivel mai ridicat de sensibilitate la stres și conflict;
• Femeile utilizează diferite zone ale creierului pentru a rezolva probleme, pentru a procesa limbajul sau experiențele și pentru a stoca emoții puternice;
• Bărbații sunt înzestrați cu procesoare mai importante aflate în miezul celor mai primitive zone ale creierului, acestea înregistrând frica și declanșând agresivitatea;
• În principiu, femeile au o agilitate verbală remarcabilă, o capacitate de a se conecta profund în prietenii și o capacitate de a citi fețele și tonul vocii.

Antrenorii trebuie să își cunoască foarte bine fiecare sportiv din echipă și să adapteze interacțiunea cu ei pentru a se potrivi nevoilor lor specifice. Este totuși clar că, cunoașterea câtorva din aceste trăsături sau ”tendințe” ale femeilor, facilitează găsirea unor strategii potrivite pentru a conlucra cu sportive.

Cercetările au arătat că există cinci domenii principale în care femeile se comportă/reacționează diferit față de bărbați.

1. Funcția intelectuală
Bărbații prezintă o predispoziție de a fi mai analitici în prelucrarea informației, în timp ce femeile prezintă o tendință clară de a procesa informația într-un mod mai inteligent.
Acest lucru pare să fie datorită capacității creierului femeilor de a accesa informații și de a face legături cu ambele părți ale creierului pentru a rezolva problemele.
Utilizarea ”întregului creier” pare să explice de ce femeile sunt, în general, mai confortabile cu emoția, conștientizează mai bine indiciile non-verbale și au o capacitate sporită de a privi imaginea de ansamblu.
Cum poate acest lucru să influențeze modul de antrenorat?
Femeile exprimă emoțiile în mod diferit, mai vizibil decât bărbații.
Abilitatea femeilor de a vedea imaginea de ansamblu înseamnă că ele trebuie să înțeleagă de ce îndeplinesc anumite sarcini și ce obțin prin ele.

2. Reacția de bază la stimuli
Este vorba de comportamentul impulsiv, nu comportamentul conștient. Atunci când se întâmplă lucrurile, reacția de bază a bărbaților este să intre în acțiune, în timp ce femeile sunt predispuse să reacționeze emoțional.
Știința arată că starea de bază a creierului masculin este dominată de comportamentul reptilian/instinctiv, iar la femei se produce mai multă activitate în sistemul limbic al creierului, care se ocupă de emoții și sentimente.
Cum poate acest lucru să influențeze modul de antrenorat?
Explică acest lucru de ce sportivele pe care le antrenați reacționează uneori într-un mod pe care nu îl înțelegeți?
Cum comuncați cu sportivele pe care le antrenați? Cum le ajutați pe sportive să acționeze mai repede și să nu se lase dominate de emoții?
Cum reacționează ele dacă strigați la ele sau ridicați vocea?

3.Răspuns la stres
Concentrațiile hormonale și puterile lor variază considerabil între bărbați și femei. Acest lucru este cu atât mai vizibil în condiții de stres.
Sub stres, bărbații produc hormoni de luptă, cum ar fi testosteronul și adrenalina, în timp ce femeile produc, în general, mai mult oxitocină, care are are un efect pronunțat de calmare.
În condiții de stres, femeile tind să reacționeze prin formarea mai multor legături cu cei din jur și să caute sprijin, iar bărbații tind să aibă comportament individualist, mai agresiv.

Cum poate acest lucru să influențeze modul de antrenorat?
Când sportivii sunt stresați, știți cum să le asigurați un mediu propice pentru a spori performanța lor?
Contribuiți la creșterea nivelului de stres sau la atenuarea lui? Cum și de ce?

4.Interese: lucruri vs oameni
Cercetările în domeniul educației și al locurilor de muncă arată că bărbații au tendința de a fi interesați de lucruri, în timp ce femeile tind să fie în mod natural interesate de oameni.
În timp ce bărbații își doresc să înțeleagă cum funcționează lucrurile, femeile sunt mai interesate de conectarea și legătura cu oamenii, de înțelegerea motivațiilor celorlalți și a modului în care se simt aceștia.
Cum poate acest lucru să influențeze modul de antrenorat?
Vedeți interesul în oameni al sportivelor pe care le antrenați ca pe o piedică în munca tehnică/tactică sau ca pe o oportunitate de a construi o echipă închegată?
Din când în când o sesiune de team building poate fi mai benefică decât una tactică sau tehnică.

5. Strategii de supraviețuire
Teoria evoluționistă stabilește că, în termenii motivațiilor primare, existăm pentru a asigura supraviețuirea genelor noastre.
Se pare că bărbații se străduiesc să supraviețuiască prin interesul propriu, urcarea în ierarhie, obținerea de putere și competiția. Pe de altă parte, strategia de supraviețuire a femeilor tinde să fie prin construirea de relații și un nivel înalt de empatie.
Pe scurt, pentru băieți este important să fie masculul ”alpha” în echipă, în timp ce pentru fete este important să se înțeleagă bine cu toată lumea.
Cum poate acest lucru să influențeze modul de antrenorat?
Cum reacționează sportivii antrenați la concurența internă și externă?
Care este cea mai bună strategie pentru a vă asigura că sportivii sunt motivați și fericiți în cadrul grupului?
Crearea unui climat de cooperare și de dezvoltare personală este unul mult mai benefic decât un climat în care competiția internă domină antrenamentele.

Cunoscând aceste elemente generale, antrenorii trebuie să găsească modalitățile potrivite de a se apropia de sportivii pe care îi antrenează și, de asemenea, să se gândească ce îmbunătățiri poate aduce în stilul propriu de a antrena. În mod evident, nu toate informațiile se potrivesc tuturor echipelor, însă câteva schimbări în comportamentul antrenorilor, pot aduce rezultate la nivelul întregii echipe.

Comentarii

Nu există comentarii